Stołówka
W szkole naszej funkcjonuje stołówka szkolna. Korzysta z niej obecnie ponad 300 dzieci, co stanowi ponad ¾ wszystkich uczniów uczęszczających do naszej szkoły. Obiady są przygotowywane w kuchni szkolnej, czasem korzystamy z pomocy dostawców, którzy przygotowują wybrane części posiłków np. pierogi, wtedy tylko kiedy przygotowanie ich przekraczałoby możliwości organizacyjne kuchni biorąc pod uwagę ilość korzystających.
Należy także nadmienić, iż dzieci z klas pierwszych otoczone są opieką wychowawców podczas spożywania posiłków a nie tylko nauczycieli dyżurujących w świetlicy podczas przerw obiadowych.
Jadłospis i termin płatności za obiady zamieszczony jest na stronie internetowej.
Intendent w porozumieniu z dyrekcją szkoły ma prawo do zmiany jadłospisu – może być to związane z potrzebą zmiany organizacji pracy przy nieobecności pracownika kuchni lub wynikać ze zmian organizacyjnych w danym dniu itp.
W przypadku choroby, odpisu można dokonać także telefonicznie do godziny 8.00 bieżącego dnia, a kilka dni wcześniej w przypadku planowanych wycieczek szkolnych.
Zapisać się i zrezygnować z korzystania ze stołówki szkolonej może rodzic dziecka w każdym momencie.
Koszt jednego obiadu jest kosztem uśrednionym produktów, z których został przygotowany oraz nie uwzględnia się w nim np. pensji personelu kuchni, opłat energii elektrycznej, energii gazowej, ogrzewania centralnego, wody itp. Pozostałe koszty pokrywa gmina jako organ prowadzący szkołę.
Do stołówki szkolnej można się zapisać już na początku roku szkolnego (na każdy rok osobno) jak też i w jego trakcie. Należy także pamiętać o wypisaniu dziecka z obiadów zgłaszając rezygnację u intendenta. Odpisy z nieobecności na obiadach rozliczane są wraz z nastaniem kolejnego miesiąca ( odliczenie kwoty).
Obiady wydawane przez kuchnię są przeważnie dwudaniowe. Przygotowuje się do nich także napój. Uwzględnia się w nich zasady zdrowego żywienia dla dzieci i młodzieży (sałatki, surówki, owoce i białko pełnowartościowe w każdym posiłku). Przygotowywane są z przestrzeganiem zasad higieny i rozdzieleniem linii produkcyjnej. Działa u nas system HACCP w którym uwzględniamy trzy tzw. punktu krytyczne:
– dostawa i zakup produktów,
– przechowywanie produktów,
– obróbka termiczna
aby zadbać o bezpieczeństwo bakteriologiczne. Stołówka i kuchnia szkolna jest kontrolowana przez pracowników SANEPID – u regularnie otrzymując dobre opinie a także prowadzony jest audyt wewnętrzny w ramach systemu HACCP.
Staramy się zintensyfikować wysiłki zmierzające do zachowania ciszy w stołówce szkolnej ponieważ jadalnia jest jedną z wyznaczonych „stref ciszy” w szkole.
A to nowa odsłona graficzna naszej stołówki:
Uczniowie dzięki aktywności Samorządu Uczniowskiego współtworzą jadłospis, głosując i wybierając potrawę, która dzięki ich decyzji będzie przygotowana w kolejną środę.